Korte geschiedenis van NAC Breda

NAC Breda werd in 1912 opgericht. Op 19 september van dat jaar fuseerden NOAD en ADVENDO. Die clubs waren in de twintig jaar ervoor afzonderlijk opgericht. Al op 3 november 1912 speelde de club zijn eerste wedstrijd. De start van de club was wat stroef omdat tussen 1914 en 1918, net na de oprichting, de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Direct na die oorlog kende de club misschien wel zijn grootste successen. In 1921 werd het voor de eerste en enige keer in de geschiedenis algeheel landskampioen van Nederland. Het is de grootste prijs in de geschiedenis.

Bekerwinst in de jaren 70

De volgende grote succesperiode volgde in de periode van eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de twintigste eeuw toen de club veel internationals aan het Nederlands Elftal leverde. De volgende grote prijs werd in 1973 gewonnen. Toen won NAC Breda de KNVB-beker. In de finale werd NEC uit Nijmegen met 2-0 verslagen. De finale werd gespeeld in De Kuip in Rotterdam. Het is na het landskampioenschap van 1921 de andere grote prijs die de club in de prijzenkast heeft staan. Na deze winst ging het wel langzaam maar zeker goed met de club in het Nederlandse voetbal.

Afzakken en terugkeren

NAC is na de bekerwinst van lange tijd een club geweest die soms in de eredivisie speelde en soms weer in de eerste divisie. De grote successen bleven lang uit. In 2000 werd het kampioenschap in de eerste divisie behaald. Dit is een startsein gebleken voor de club om langzaam maar zeker weer op te klimmen in het voetbal. In 2002 werd Europees gespeeld in de Intertoto Cup, in 2003 in de UEFA CUP, in 2008 weer in de Intertoto Cup en in 2009 in de Europa League. Daardoor is NAC ook buiten de grenzen bekend geraakt. De laatste jaren is de club weer iets teruggezakt.