NAC Breda in Europa

Voor veel voetbalclubs is het spelen van Europees voetbal een belangrijke droom. NAC Breda heeft die droom meerdere keren in de geschiedenis zien uitkomen. De club heeft in verschillende periodes in het bestaan wedstrijden in de verschillende Europese bekertoernooien gespeeld. Daarbij heeft het variërende successen gehad. Zo werd er bijvoorbeeld verschillende malen gewonnen van de tegenstanders, maar is het ook weer zo dat de club nooit tot de eindrondes van een toernooi is gekomen. Dat neemt niet weg dat er wel een aantal van de belangrijke momenten in de geschiedenis van de club in Europa hebben afgespeeld.

De jaren zestig en zeventig

De eerste ervaringen die NAC Breda in Europa opdeed kwamen in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. In 1964 deed het mee aan de International Football Cup. Dit is het toernooi dat later bekend werd als de Intertoto Cup. In dat toernooi speelde het tegen drie tegenstanders RFC De Liege, BSC Young Boys en 1.FC Saarbrücken. De successen waren wisselend. In 1967 mocht NAC meedoen aan de Europacup II. In de eerste ronde werd gewonnen van Floriana FC. In de tweede ronde werd de club echter uitgeschakeld door Cardiff City. In 1973 werd direct van 1.FC Magdeburg verloren. Dit was de club die het toernooi uiteindelijk won.

Eenentwintigste eeuw

NAC Breda bleef na deze ervaring lange tijd weg uit Europa. Het keerde terug in de Intertoto Cup in 2002. In de derde ronde werd verloren van het Franse Troyes AC. NAC was in de derde ronde ingestroomd. In 2003 werd in de eerste ronde van de UEFA Cup verloren van de Engelse topclub Newcastle United. In 2008 stroomde de club weer in de derde ronde in de Intertoto Cup in er werd na twee wedstrijden verloren van Rosenborg BK. In 2009 speelde NAC in de Europa League en won het zijn eerste twee rondes. Uiteindelijk werd verloren van het Spaanse Villarreal.